Χωριά

Για να νιώσετε τη χάρη του νησιού, πρέπει να περπατήσετε τα χωριά της Τήνου. Αφήνοντας τη Χώρα για το εσωτερικό του νησιού, θ’ ανακαλύψετε από μόνοι σας την αιτία που γέννησε και ανέθρεψε μερικούς από τους πιο μεγάλους καλλιτέχνες της νεότερης Ελλάδας. Τοπίο αδρό όπου ισορροπεί ανάμεσα στις ξερολιθιές, τα σκαλοπάτια των βουνών, και τα καταπράσινα λαγκάδια σπαρμένα με ολόλευκα χωριά.
Με αφετηρία τη χώρα της Τήνου, τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ σας μεταφέρουν καθημερινά στα περισσότερα χωριά του νησιού, από το Βώλαξ και τον Πύργο μέχρι τα Δύο Χωριά και τον Φαλατάδο...

ΒΩΛΑΞ
2 χλμ από το Εξώμβουργο ξεπροβάλει το πανέμορφο και ξεχωριστό Βωλάξ, περιτριγυρισμένο απο τεράστιους στρογγυλούς γρανιτένιους βράχους, σκορπισμένοι σαν βώλοι σε παιχνίδι γιγάντων!

Σπίτια χτισμένα πάνω στους βράχους, εργαστήρια σπουδαίων καλαθοπλεκτών, μικρό λαογραφικό μουσείο, μαρμαροσκάλιστες πινακίδες και ένα μικρό πέτρινο θεατράκι στην είσοδο του χωριού που μέσα στο καλοκαίρι υποδέχεται στην σκηνή του Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.
ΒΩΛΑΞ Pic
[top]
ΠΥΡΓΟΣ
27 χλμ από την Χώρα, ο Πύργος είναι από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα χωριά της Τήνου. Εδώ θα βρείτε πολλά εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής, το μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά, το σπίτι του Νικηφόρου Λύτρα, θα περπατήσετε στους μαρμαρόστρωτους πεζόδρομους και θα ξαποστάσετε στην κεντρική πλατεία του χωριού κάτω από τον γερασμένο πλάτανο!

Μην ξεχάσετε να επισκευτείτε τη Σχολή Καλών Τεχνών που από το 1956 λειτουργεί σαν ‘γεννήτρια’ τέχνης και πολιτισμού και να κάνετε μια βόλτα μέχρι το γραφικό λιμανάκι του Πανόρμου, που από εκεί ξεκινούσαν τα καΐκια φορτωμένα με Τηνιακό μάρμαρο και καλάθια από το Βωλάξ.
ΠΥΡΓΟΣ Pic
[top]
ΚΑΡΔΙΑΝΗ
19 χλμ από την Χώρα, γαντζωμένο στο φρύδι του γκρεμού και χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω στο Αιγαίο, το καταπράσινο και γραφικό αυτό χωριό αγναντεύει από τα μπαλκόνια του τη Σύρο, προσφέροντας συγκλονιστική θέα στο ‘απέραντο γαλάζιο’.

Αφήστε το αυτοκίνητο στην είσοδο του χωριού και περπατήστε μέχρι την κεντρική πλατεία με τα πανύψηλα κυπαρίσσια και τη λιμνούλα με τους μαρμαρένιους βατράχους. Εκεί σας υποδέχεται η Καθολική εκκλησία της Θεοτόκου με τις σκαλιστές καρδιές στο κωδωνοστάσι και λίγο πιο πέρα η Ορθόδοξη ολομάρμαρη Αγία Τριάδα.
ΚΑΡΔΙΑΝΗ Pic
[top]
ΥΣΤΕΡΝΙΑ
Τα Υστέρνια, χωριό ναυτικών και καλλιτεχνών, σκαρφαλωμένο στα «Μεροβίγλια», απέχει 22 χλμ από την Χώρα και 3 χλμ από την Καρδιανή. Τα Υστέρνια και η Καρδιανή αποκαλούνται τα «κρεμαστά χωριά» καθώς και τα δύο είναι χτισμένα σε πλαγιές και προσφέρουν ειδυλλιακή θέα.
ΥΣΤΕΡΝΙΑ Pic
[top]
ΦΑΛΑΤΑΔΟΣ
Περνώντας από φιδογυριστά δρομάκια και δεκάδες περιστεριώνες θα καταλήξετε σ’ ένα από τα παλαιότερα χωριά της Τήνου.

Ο Φαλατάδος αποτελεί ιδανική στάση για φωτογραφίες, λαογραφικές αναζητήσεις και γλυκά του κουταλιού!
ΦΑΛΑΤΑΔΟΣ Pic
[top]
ΛΟΥΤΡΑ
Ένα μικρό χωριό με μεγάλη ιστορία όπου εδώ είχαν χτίσει τα μοναστήρια τους οι Ιησουίτες και οι Ουρσουλίνες μοναχές. Ανενεργό από το 1862, ωστόσο τέλεια ανακαινισμένο με τους τοίχους να αντηχούν ακόμη, λες, από τα μαθήματα των αφοσιωμένων μοναχών στη Γαλλική γλώσσα, το μοναστήρι των Ουρσουλινών αποτελεί εξαίρετο εκθεσιακό μουσείο και πόλο έλξης πολλών πιστών!
ΛΟΥΤΡΑ Pic
[top]
ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟ
Στο γρανιτένιο βράχο του Εξώμβουργου με τον τεράστιο μαρμάρινο σταυρό να φέγγει κάθε βράδι θα βρείτε τα ερείπια της Αρχαίας πόλης και του κάστρου, που για 500 ολόκληρα χρόνια είχε μετατραπεί σε φρούριο αντίστασης κατά των Τούρκων και άλλων εισβολέων. Τα γκρεμισμένα τείχη του φρουρίου και η ερειπωμένη Άγια Ελεούσα μαρτυράνε την πολύχρονη και σημαντική ιστορία του τόπου.
ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟ Pic
[top]